Samtingsgatan 2A

Strängnäs 7 695 000 kr utgångspris

Sällsynt tillfälle att förvärva Oskar Eriksons nationalromantiska villa från 1913!! Välkommen in till bokhandlarvillan, ett synnerligen representativt boende där vackert bevarade originaldetaljer möter påkostad design i toppklass och skapar ett hem utöver det vanliga!

En pampig, oktagonformad hall binder ihop det nedre planet vars atmosfär påminner om en paradvåning. Villan, med sin originalplanlösning intakt, erbjuder spatiösa sällskapsrum i fil, vackra stuckaturer och en generös takhöjd om 3 meter. Lyxiga materialval präglar villan liksom flera bevarade originaldetaljer som är tidstypiska för nationalromantiken; den separata ingången för köksbuden, serveringsgången intill köket, den mörka gobelängtapeten i trappan, de kantiga burspråken, de fina snickerierna av trä och smide och den öppna eldstaden i hallen som skulle påminna om äldre tiders gemenskap kring den öppna elden.

2- plan i suterräng där omfattande renoveringar har skett under 2019-2021. Fiber har installerats och plejdfunktion finns i utvalda rum. Källarplanet med egen ingång hyrs ut som frisörsalong, lokalen är avskild från resten av fastigheten.

Villan ritades av arkitekt Kristian Lundmark och är belägen på Storgärdet på en utav Strängnäs mest eftertraktade adresser. I en äldre detaljplan för Storgärdet uppges att Storgärdet har i såväl riksantikvarieämbetets som länsstyrelsens kulturminnesvårdsprogram bedömts vara av riksintresse. Stadsdelen innehåller ett ovanligt antal välbevarade och oförändrade tidstypiska villor med bevarad ursprungskaraktär där nationalromantikens ideér är rådande. Bokhandlarvillan utgör ett av få hus i området som inte har delats av till lägenheter.

Lugnt, centralt område med gångavstånd till Strängnäs båthamn med hamnrestauranger och populära Visholmen för bad, rekreation och aktiviteter. Strängnäs Biograf ligger ett stenkast bort från villan och på andra sidan gatan finns Thomas Arena med tillgång till gym, simhall, bowlinghall och sporthall. Kort promenad till Strängnäs tågstation som tar dig till Stockholm på 48 minuter.

VitecStore\Models\FloorAndElevator Object ( [description] => [elevator] => [total_number_of_floors] => [floor] => [floor_commentary] => [readable_elevator] => ) 1

Planlösning

Antal rum: 6 varav 4 sovrum
Boarea: 274 kvm. taxeringsinformation

Entréplan
Hall
Du möts av en stor och ståtlig hall som har formen av en oktagon och vars slipade trägolv i original är lagt så att det följer oktagonformen. En öppen eldstad i original och som är i bruk välkomnar dig när du kliver innanför dörren. Intill finns en rymlig kapprumsdel med gott om förvaring för ytterkläder.

WC
I direkt anslutning till hallen finner du en nyrenoverad, helkaklad gästtoalett med marmorbeklädda väggar och golv. Golvet har golvvärme och marmorn på golvet är lagt i smakfullt fiskbensmönster.

Matsal
Intill finns en matsal med stort ljusinsläpp och slipade trägolv i original samt häpnadsväckande stuckatur av äkta gips. Rummet har inbyggt vitrinskåp i original och även ett kassaskåp. Här finns plats för större sällskap.

Vardagsrum/salong
I fil via skjutdörren från matsalen hittar du salongen som precis som resterande rum har slipade trägolv och höga golvsocklar. Väggarna kläs av pampig stuckatur som visuellt får dig att lyfta blicken och lägga märke till den höga takhöjden. Salongen har ett vackert burspråk som blickar ut mot Storgärdet. Rummet har även en stor, platsbyggd bokhylla.

Serveringsgång
I anslutning finns en serveringsgång som sig bör i en äldre villa. Här finns två vinkylar inbyggt i skåp med bänkskiva av marmor samt platsbyggda vitrinskåp från golv till tak med integrerad belysning.

Kök
Intill hittar du ett nyrenoverat kök med gott om förvaring samt ett kallskafferi. Här finns stora arbetsytor av marmor och en premiumspis från Falcon med bland annat multifunktionsugn, varmluftsugn och salamandergrill. Frysen har isdispenser och köksblandaren är från Tapwell. Via köket når du med enkelhet trädgårdens stora uteplats.

Övervåning
Övre hall
En bred trapp med gobelängtapeter i original leder dig upp till övervåningen och den övre hallen med dess platsbyggda, utsmyckade garderober. Härifrån kommer du via spröjsade dubbeldörrar ut till en mindre balkong med klassiskt uttryck.

Badrum
Från den övre hallen når du en påkostad marmordröm till badrum med golv i mönstret basket weave med golvvärme och design i form av listutsmyckningar av marmor samt en inbyggd, stor spegel. Duschblandare från Tapwell, exklusivt golvavlopp av mässing från Unidrain och inbyggt hyllplan med LED-belysning samt sittbänk i duschen. Takuttag finns för att koppla in högtalare. Det finns även förberedd anslutning för tvättmaskin.

Master bedroom/Sovrum 1
Stort och lyxigt sovrum som inkluderar en platsbyggd walk-in-closet i samma rum med goda förvaringsmöjligheter och integrerad belysning. I rummets burspråk står en platsbyggd ”accessoar-ö” med skiva av påkostad marmor. I rummet finns även en fungerande kakelugn i original med klassiskt jugendmönster.

Sovrum 2
Sovrum med nyslipade trägolv och tillhörande kattvind.

Sovrum 3/Arbetsrum
Arbetsrum med vacker väggpanel upp till tak, nyslipade trägolv och fönster med djup fönsternisch.

Sovrum 4
Från sovrum 3 når du sovrum 4 med sitt kasettak och höga väggpanel samt fönster med fönsternisch. Taket är försett med LED-slinga och spottar som skapar en fantastisk känsla. Rummet kan inredas som biorum för den som önskar. Intill rummet finns kattvind.

Vind
Stor, oinredd vind med goda förvaringsmöjligheter.

Källare
Stor källare med olika rum. Äldre tvättstuga och bastu.

Regementsgatan 9a
Till fastigheten tillhör även en separat hårsalong. Denna del har vackra bågformade fönster. Det finns även en nyrenoverad, separat toalett med tvättmaskin och ett litet rum med kylskåp och diskho. Hårsalongens del sänker fastighetens verkliga driftkostnader då den inbringar en hyresintänkt på 3500 kr/mån.

Trädgård
Tomten har söderläge. På tomten finner du en ca 70 kvm stor altan av frosttålig klinker i klassiskt mönster med fris. Här finns gott om utrymme för att skapa olika ”rum i rummen” med loungedel, grill och matdel. Entrén ramas in av en båge av smide med utomhuslykta - allt i original. Under sommaren växer här röda rosor som bokhandlaren och hans fru lät plantera en gång i tiden. Tomten har ett mindre äppelträd, syrénträd och syrénbuskar.

Byggnad

Typ av byggnad: 2-plansvilla med källare
Boarea: 274 kvm
Biarea: 50 kvm
Byggnadsår: 1913
Vatten & avlopp: Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Stomme: Timmer/trä
Fasad: Puts
Fönster: 2-glas
Utvändigt plåtarbete: Lackerad plåt
Tak: Tegelpannor
Grundläggning: Källare
Uppvärmning: Fjärrvärme
Ventilation: Självdrag
Övriga byggnader: Utförda renovering: 2019 - 2020
-kök/toalett i källarplan renoverat
- stambyte utfört i entréplan, övre plan samt delvis i källarplan.
- ny uteplats och i samband med detta dränerades den delen av källargrundmuren med ny isodrän.
-WC entréplan renoverad
- el renoverad / omdragen generellt i hela huset.
- badrum övre plan renoverat
- nytt kök
Alla ytskikt har renoverats som tak, golv, väggar, strukturer osv.

Våtrummen renoverades av företag: Badrumsgruppen. Övriga renoveringar har även de utförts av fackmän. Dokument/kvitton finns hos säljare.

Taket på huset lades troligen om av föregående ägare av fastigheten och dessa ägde huset i ca 30-35 år.

Energideklaration

EnergiklassE
Utförd: Ja
Datum: 2018-05-17
Energikonsumtion: 130 kWh/m2 år.

Ekonomi

Pris: 7 695 000 kr utgångspris
Taxeringsvärde: 4 952 000 kr (fastställt avseende år 2018)
Typkod: 220, Småhusenhet, bebyggd
Byggnadsvärde: 3 896 000 kr
Värdeår: 1929
Summa inteckningar/pantbrev: 1 800 000 kr
Driftkostnad: 67399 kr/år och fördelas enligt följande:
 • Uppvärmning: 38635 kr
 • Vatten/avlopp: 6519 kr
 • Försäkring: 6997 kr
 • Renhållning: 2354 kr
 • Hushållsström: 12894 kr

2 personer i hushållet samt hyresgäst i källarlokalen.


Taxeringsvärde:

 • Smahusbyggnad: 3 896 000 kr
 • Smahusmark: 1 056 000 kr
 • Tomt

  Tomtarea: 453 kvm
  Tomttyp: Trädgårdstomt

  Servitut, planbestämmelser m.m.

  Planbestämmelser: Tomtindelning Detaljplan

  Bilder

  Fastighetskarta

  Karta

  Vill du bli kontaktad?

  Fyll i dina kontaktuppgifter om du önskar information från oss kring hur vi kan vara till hjälp vid din bostadsaffär.

  GDPR